Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Το πέταγμα της πεταλούδας

σε καιρούς ανελέητους.






Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, "το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Ν. Υόρκη, μπορεί να δημιουργήσει καταιγίδα στο Τόκιο".
Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.



… και το πέταγμα των κορακιών

τους ίδιους καιρούς.









Όμως, όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει .....

 



...ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν,
να μην αφήσω τη Βιρτζίνιά μου απ’ την πίκρα να μου σβήσει.











Σημειωση: Με την ανάρτηση αυτή εγκαινιάζω την Ετικέτα: Εφηρμοσμένος Σουρεαλισμός, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί από Δευτέρα να εγκαινιάσω και Ετικέτα με τίτλο Εφηρμοσμένος Πεσσιμισμός.



2 σχόλια:

  1. Μπελεγρης Πανα.ς.17 Ιουνίου 2012 στις 1:07 μ.μ.

    Στον κοινωνικό χώρο το φαινόμενο της πεταλούδας είναι πολυπλοκότερο από ότι στον φυσικό, γιατί εμπλέκεται ο ψυχολογικός παράγοντας που είναι αστάθμιτος και πολλές φορές διαμορφωτικός σε απροσδιόριστο βαθμό. Το ερώτημα που απαιτητικά προβάλλει σε καιρούς ασταθείς όπως αυτοί που ζούμε, είναι γιατί η πεταλούδα με το όνομα Ελλάδα δεν συνειδητοποιεί την ευαίσθητη θέση της έτσι ώστε να ακολουθήσει δυναμική πορεία και ακολουθεί παθητικά τις διαθέσεις του ανέμου προσπαθώντας να αποφύγει την επίδραση που μπορεί να προκαλέσει. Σήμερα είναι η μέρα που μπορεί να δείξει ότι έχει επίγνωση της θύελλας που μπορεί να προκαλέσουν τα φτερά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 'σήμερα' πέρασε και όπως ήταν αναμενόμενο δεν άλλαξε τίποτα! Ευτυχώς, ευκαιρίες για αγώνα και δράση δίνονται καθημερινά. Ας μην περιμένουμε τις επόμενες εκλογές, όσο κοντά κ αν λέγετε οτι θα είναι. Το 'τώρα' είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε ότι αρχίσαμε...

      Διαγραφή